Gæstebog

 

BRGPR DKLPCH DKRLCH RH Lassies Sweet Vanilla

Skulle min næste hund være en collie?

Vanilla er en amerikanske collie fra 2003, som kommer fra Kennel Lassie.  Jeg har tidligere haft en collie, som var uddannet redningshund, og det var efter store overvejelser, at jeg valgte en collie igen.       

Da jeg bruger så meget tid på at træne min hund til redningshund, så skal det være en som har det rette temperament, så jeg overvejede bestemt andre racer, som måske ville være mere egnet til den slags træning. Men efter en del forarbejde, fandt jeg frem til Winnies amerikanske collier, og det var lige det jeg havde søgt. Smukke hunde og et fantastisk temperament. Det er sådan collien så ud i de gamle Lassie film, før nogle begyndte at prioriterede udseende frem for temperament. Mange af de pelsholdige collier, ville jo aldrig kunne bruges som hyrdehund, alene på grund af deres pels. 

Vanilla kræver meget lidt pelspleje og der kan stort set gå flere måneder imellem at hun bliver børstet, og så tager det ganske kort tid. Selvfølgelig tager det lidt længere tid, når hun fælder, og hvis hun skal have den store tur og skal have klippet poter mv. Men selv om hun færdes de underligste steder, til rundering i skove, på spor på marker, i sodet røgdykkerbygninger, mv. så passer hendes pels mere eller mindre sig selv. Sådan bør en collie pels være, efter min mening, for at den kan være en ordentlig brugshund.

Redningshund

Vanilla er nu uddannet redningshund og bestod redningshundeprøve den 30. september 2006 i Tinglev.

Så er vi klar til at køre på tur!                                               Op på stigen!

Og ned igen! Godt det ikke er mig!

Så er igang med et dejlig spor                                              Vanilla har fundet en genstand på sporet.

Hov der er vist en gemt her.                                                 Og her! Se lige en glad hale.

Der er også gemt en her.                                                     Vanilla midt i DM ruinen.       

          

Vi søger også i bygninger, og her er vist gevinst!               Se det er sådan nogle områder vi træner i. 

På en træningstur til Nakskov, hoppede Vanilla også om bord på en fiskekutter for at søge, og hun fandt også en figurant som havde gemt sig ombord.

Bagefter blev der søgt blandt alle fiske-tingene, og på det 2. billede, kan man se på Vanillas hale, at der var vist en:-)

I Helsingør, kan man også komme lidt op i højderne,...........og ned igen.

I Aalborg, har de endda en flyvemaskine de kan lege med.        Redningshundeprøven er bestået.

 

Lydighed

LP1, LP2, BRGPR, LP3, DKLPCH, RB, RV Lassies Sweet Vanilla

Vanilla har gået til træning, stort set fra jeg fik hende. Til stor fornøjelse for os begge 2. Vi startede på hvalpehold i Collieklubben hos Hanne Hedegaard. Senere kom klikkertræningen på hos Charlotte Lyngholm og lige nu går vi hos Helle Poulsen i Kvistgaard, og der får vi en fantastisk opbakning (pres:-)), træning og god råd, for hun ser alt og har en eller flere løsninger på stort set alle problemer.

Til prøverne måtte jeg dog en overgang vende mig til diverse latterbrøl, når jeg var til prøve. For Vanilla fik den idé, at det er vildt sjovt at ”bide” mig i benene. Specielt til prøver, når hun havde det rigtig sjovt, så hoppede hun op af mig og ”bed” mig i benene. Da det helt sikkert var et udtryk for, at hun havde det rigtig sjov, så lod jeg hende gøre det, for ikke at tage glæden ved træningen fra hende. Det ser man jo desværre så ofte.

Men jeg fik nok, da jeg til en prøve var udsat for, at der i 4 eller 5 af øvelserne stod nævnt, at hun bed mig. Den ene øvelse stod der endda ”Fører må værge for sig, da hund bider i benet”, så besluttede jeg mig til, at nu var det blevet for meget og så skulle det slutte.

Jeg havde forberedt mig, og vidste hvordan jeg skulle stoppe det til næste prøve, men pudsigt nok, har hun stort set ikke gjort det siden. Hun gør det af og til mellem øvelserne, og det er ok, for det kan jeg nemt stoppe. Så det handlede om at min holdning skulle ændres, og så kom resten af sig selv. Ret tankevækkende!

Hun blev, som den 17. collie i Danmark, Dansk Lydighedschampion i en alder af 3 år, og 13 dage efter den titel blev erhvervet, bestod hun en endnu vigtigere prøve, da hun bestod en redningshundeprøve. Så nu kan hun kalde sig både Danske Lydighedschampion og redningshund.

Pudsigt nok så fik hun 1. præmie i klasse 1 da hun har 1 år, 1.præmie i klasse 2 da hun var 2 år og klasse 3 blev klaret da hun var 3 år. Det var ikke noget jeg stillede efter, sådan blev det bare. Jeg er forøvrigt meget opmærksom på at tage det på hendes præmisser, for jeg vil helst have at hun bevarer glæden i det lange løb, og vi har jo ikke noget vi skal nå.

Forøvrigt klarede hendes søster, Vonda, samme forløb, da hun var 1, 2, og 3 år gammel, så det er altså et par super søstre, som begge er utrolig glade og arbejdsvillige.

I Landskonkurrence i 2004 blev hun klubvinder og vinder med 177 point ud af 180 i klasse 1.

Landskonkurrence vinder

Landskonkurrence vinder fra Collieklubbens scrapbog.

Vanilla er i Dansk Collie Klub blevet kåret blandt årets lydigshedshund siden 2004 og hun er blevet:

Årets LP hund 2004, nr. 3

Årets LP hund 2005, nr. 2

Årets LP hund 2006, nr. 2

Årets Lp hund 2007, nr. 2

Årets LP hun 2008, NR 1!

17/9 2006, da Vanilla blev Dansk Lydighedschampion

      

Brøndby, hvor hun blev 1.vinder i klasse 3 om lørdag og 3.vinder om søndagen. 

I rally, ekspertklassen om søndagen blev hun også 2.vinder.   

Hyrdetræning

Vanilla er jo en Collie, og der kan vel ikke være mange hyrde-instinkter gemt i sådan en Collie.

Selv om de for rigtig mange år siden blev brugt til at hyrde, så er Border Collien jo klar avlet videre for at styrke hyrdeinstinkterne, hvor Collie har været mere avlet for udseendets skyld.

Men sådan nogle instinkter skal man nu ikke ryste på hovedet af og afskrive med det samme. For de er der, selv om de nogle gange kan være lidt gemt. De var nu ikke særlig gemte i Vanillas tilfælde.

Vanilla har flere gange prøvet at hyrde og det er absolut det bedste i hele verdenen. På trods af at hun, på det tidspunkt, næsten var lydighedschampion, kendte hun ikke ordet lydighed. Ørene blev slået helt fra, og så blev der hyrdet. Jeg synes det er fantastisk, at på trods af at collien ikke er blevet brugt som hyrdehund gennem mange generationer, så kan instinkterne godt ligge lige under overfladen, og hun fandt lynhurtigt ud, at hvor hun skulle stille sig i forhold til får og mig.

Det vi har kæmpet mest med er at få hendes tempo ned, og at hun skal opdage, at jeg også er til stede, og at hun skal høre efter hvad jeg siger. På trods af farten, så havde hun lynhurtigt styr på, hvor hun skulle stille sig i forhold til fårene og mig. Det gjorde hun så også en dag, hvor vi var på besøg hos nogle med en hønsegård, hun stillede sig straks modsat hvor jeg stod (klokken 12 og klokken 6). Hvis jeg gik en meter til den ene side, så gik hun også en meter! Så høns kan også hyrdes.

Vanilla synes bestemt, at sådan nogle uldtotter er de bedste i hele verdenen. Hun glemmer dog alt om, at jeg også er til stede, og så går hun i gang.

Jeg fik taget noget video på et tidspunkt og det var ret godt at gå hjem og se det. For det kunne jeg meget nemmere se, hvor jeg begik fejl, og hvor hun rendte om hjørnerne med mig. Specielt fordi det gik så stærkt i roundpennen, så jeg fik en del ud at se det under mere rolige forhold. Så det kan anbefales.

Vi var på et tidspunkt på kursus hos Anne Egede www.team-egemosen.dk med Collin Seabourne, og det var rigtig godt, og han blev da også ret imponeret af vores Collier.

Efter den weekend sov Vanilla i sengen i 14 dage, og hun lå fuldstændig klistret op af mig. Det skal siges, at det var rigtig varmt og alligevel skulle hun bare have så meget kontakt som muligt. Normalt kan hun godt finde på at hoppe i sengen ganske kort, men hun gider ikke ligge der en hel nat. Det er typisk, hvis vi har lavet noget rigtig sjov, at hun så nærmest ikke kan komme tæt nok på mig.

Se også billeder fra hyrdekursus, juli 2006

Sundhed 

Øjenlysning

Vanilla er som hvalp blevet øjenlyst uden anmærkninger.

MDR1

Da Vanilla jo færdes mange forskellige steder og med mange hunde, i forbindelse med hendes redningshundetræning og lydighedstræning, så ville jeg gerne have hende undersøgt om hun har gendefekten MDR1, som gør at collier og andre hyrdehunde ikke kan tåle al medicin.

Det er jo trods al nemmere at vide, hvad man har med at gøre i det tilfælde, at hun skulle blive syg. Der har bl.a. været meget store problemer med skab i området, så utrolig mange hunde har haft skab her i efteråret, og jeg ved at nogle af midlerne mod skab kan collier ikke tåle.

Jeg kender bl.a. en hvis hund, som dog ikke er en collie, blev meget syg, da den kom i behandling for skab. Den dyrlæge var åbenbart ikke opmærksom på, at ikke alle hyrdehunde kan tåle den behandling.  Men hunden overlevede heldigvis.

Så Vanilla er blevet testet for MDR1, og vi har nu fået svaret, at hun er MDR1+/- hvilket vil sige, at hun ikke har den defekt, men hun er bærer af den. Dvs. at man skal stadig være opmærksom på, at hun måske ikke kan tåle al form for medicin. Derudover kan hun give det videre til eventuelle hvalpe.

Vanillas 2 brødre, Memphis og Valdi er også MDR1+/-

For yderligere information om MDR1 se følgende links:

Lassie-drenge Vanillas bror og halvbror, Memphis og Buick

AWCA American Working Collie Association

MDR1-defekt Tysk hjemmeside om MDR1

Vetmed.Uni-giessen.de Tysk hjemmeside om MDR1

HD

Vanilla har også fået røngentfotograferet sine hofter og begge hofter var "B" og det er jeg egentlig ret godt tilfreds med, for hun blev først testet i en alder af 4 1/2 år, og hun er jo blevet brugt en hel del bla. i hendes redningshundetræning. Så hvem ved, hvordan de havde set ud for 3 1/2 år siden.

Forældre og søskende

Lassies Sweet Vanilla er efter 100% amerikanske linier og er efter Tapestry American Design (Tjalfe) og Luna of Tapestry (Luna) og er naturligvis fra Kennel Lassie.            

Hun er født den 11. april 2003 og er en af 7 hvalpe: Voice of America, Vivaldi, Velvet Boy Memphis, Verdi, Venus, Valentina og Sweet Vanilla.

Se evt. billeder af kuldet på Kennel Lassies hjemmeside, under hvalpe, tidl.kuld, V-kuld.

Stamtavle

Kennel Lassies V-kuld:

LP 1 BRGPR USA CH. USA CH. Tartanside Th' Critics Choice
Tapestry American Design Jancada Just In Time USA CH. Jancada Promises Promises
  USA CH USA CH. Tartanside Shillelagh
  Tapestry Taffeta USA CH Tartanside Tenacious
  USA CH. Tartanside Vanguard
Luna of Tapestry Tapestry Tartanside Image USA CH. Tapestry Stitch In Thyme
  USA CH. USA CH. Tartanside Shillelagh
  Tartanside Raven Tapestry USA CH. Tartanside Tenacious

Begge Vanillas forældre er hentet hertil fra USA af Kennel Lassie.

 

Mentalbeskrivelse

Vanilla var til Mentalbeskrivelse i Dianalund den 28. maj 2005, da hun var 25 måneder gammel.

Hun deltog sammen med Daisy (Kennel Lassie), Memphis (bror) og Valdi (bror).

Jeg ærgede mig dog over, at det ikke blev videofilmet, for jeg synes det var svært at vurdere ens egen hund, når man ikke måtte se på den. Det gør det ret svært at tolke hundens reaktioner, og det er jo altid noget andet selv at se det, fremfor at få det fortalt.

Her er Vanillas resultat, set i forhold til ønskeprofilen.

  Vanilla Collie ønskeprofil
1a Kontakt 4 4
1b Håndtering 3 4
1c Håndtering 3 4
2a leg 4 4
2b Leg -greb 3 3
2c Leg - greb - kampleg 2 3
3a Jagt - fart 2 3
3b Jagt - fangst 1 2
4 Aktivitetsniveau 3 3
5a Overraskelse - skræk 4 2
5b Overraskelse - trusler/aggressivitet 2 1
5c Overraskelse - nysgerrighed 1 5
5d Overraskelse - afreaktion 3 1
6a Lyd - skræk 4 2
6b Lyd nysgerrighed 1 5
6c Lyd - afreaktion 2 1
7a Spøgelser - skræk 3 3
7b Spøgelser - trusler/aggresivitet 1 2
7c Spøgelser - afreaktion 4 5
8 skarp lyd 4 1

Beskrivelse af ønskeprofilen:

Mentalbeskrivelse Collie ønskeprofil Forklaring til ønskeprofil
1a Kontakt 4 Tager selvstændig kontakt eller når føreren tager kontakt. Balanceret.
1b Håndtering 4 Følger med uden besvær
1c Håndtering 4 Lader sig håndtere
2a leg 4 Leger aktivt. Starter hurtigt
2b Leg -greb 3 Griber forsigtigt eller nipper i objektet
2c Leg - greb - kampleg 3 Holder fast. Trækker en del. Slipper evt. og tager fat igen
3a Jagt - fart 3 Når frem. Starter langsomt. Farten øges under forløbet
3b Jagt - fangst 2 Tager ikke byttet. Snuser ikke til byttet
4 Aktivitetsniveau 3 Går rundt. Evt. snuser, spiser græs eller bider i pinde under forløbet
5a Overraskelse - skræk 2 Stopper og dukker sig
5b Overraskelse - trusler/aggressivitet 1 Ingen trueadfærd
5c Overraskelse - nysgerrighed 5 Går frem uden hjælp, evt. med lav kropsholdning
5d Overraskelse - afreaktion 1 Ingen undvigemanøvre
6a Lyd - skræk 2 Stopper og dukker sig
6b Lyd nysgerrighed 5 Går frem uden hjælp, evt. med lav kropsholdning
6c Lyd - afreaktion 1 Ingen undvigemanøvre
7a Spøgelser - skræk 3 Skifter mellem begyndende flugt og kontrol
7b Spøgelser - trusler/aggresivitet 2 En eller to trusselshandlinger i en del eller hele forløbet
7c Spøgelser - afreaktion 5 Går frem til figuranten uden hjælp, evt. med lav kropsholdning
8 skarp lyd 1 Viser sig ikke berørt. Hurtig kontrol siden uberørt

Udstilling

Vanilla blev først udstillet den 15. februar 2004 til en international udstilling i Odense. Der fik hun en 2. præmie. Hvilket er hvad hun skal have for at blive avlsgodkendt.

Derudover har hun også været udstillet ved en DCK udstilling i Skensved Hallen i Lille Skensved, den 10. februar 2007. Han var dog ikke begejstret for de amerikanske collier, så der blev det kun til en 3.præmie.

Men ligegyldig hvad den dommer mener, så ved jeg jo, at hun er den smukkeste collie i Danmark, og hun er lige som jeg vil have hende:-) Okay måske er jeg lidt partisk, men ikke meget!

Den 24. maj 2009 gik turen så til Skurup i Sverige, for vi skulle til udstilling. Desværre kunne Ginger ikke komme med, da hun ikke havde antistoffer nok i blodprøven.

Men Vanilla fik Excellent og dommeren kom bagefter hen og sagde, at hun var meget tæt på CK, men han synes, at hendes bid var lidt smalt!

Læs mere om udstillingen her!

Her er så et billede af (efter min mening) Danmarks smukkeste og klogeste collie:-)

Lassies Sweet Vanilla

Vanillas sidste udstilling blev i Bjuv i Sverige den 23. august 2014, hvor Vanilla var 10 ½ år gammel. Dommeren var utrolig sød og Vanilla fik som den eneste et kys på panden :-)

Gammal flicka, lite stel men vil gärne visa upp sig i ringen i dag. Vackart huvud, vackra ögon, klart blick. Alla detaljer är rätt, är bara gammal. Fin päls og kvalität.

Og Vanilla fik Excellent :-)

Den 6. februar 2015 sagde Ginger og jeg farvel til Vanilla, og med en alder på knap 12 år, så havde hun vist gjort det godt! Og vi havde vidst det sidste år, at vi kun havde hende på lånt tid! Så nu skal vi til at finde en hverdag uden Vanilla :-(

Jeg ved godt at mange tænker, at hun jo bare var en hund! Men hun er den, som jeg har brugt mest tid sammen med...i de sidste 12 år. Alt vores fritid har vi brugt sammen og hun har givet mig tonsvis af oplevelser. Nogle påvirker bare en...s liv mere end andre...og Vanilla har i den grad været med til at forme mit liv.

Her er et billede af lidt af hendes præmier...men for os var vejen altid det vigtigste...De gode resultater var bare flødeskummet. Intet var bedre end lange gåture, ferier og i det hele taget alt hvad vi lavede sammen!
Hun var en ener, min soulmate og hun er dybt savnet.

I 2013 fik jeg endelig taget mig samme til at få taget et billede af Vanilla, med rosetter pokal mv. som hun gennem hendes 10½ år lange liv har fået skrabet sammen. Det er jo lige før hun forsvinder bag alle tingene. Hun har bare være en ener og har gjort det så godt med masser af super flotte titler og præstationer, som så landskonkurrence vinder i LP1, og med i collieklubbens årets hund fra hun var 1 år til hun blev året lydighedshund i 2008. Derudover bestod hun redningshundeprøven og blev Dansk Lydighedschampion inden for kun 1 uge.

Hun er en stjerne og en ener...og vil altid have en kæmpe bid af mit hjerte.

 Vanilla på hendes 7 års fødselsdag...mens hun spiser ben!

 

Tilbage til forsiden